egalitatea de sanse si principiul eligibilitatii (amelia mursez, consilier parlamentar, 09/10/02 14:48)

Referitor la eligibilitate, in constituiile europene se face referire nu numai interzicerea discriminarii si la egalitatea in drepturi a femeilor si barbatilor, ci se precizeaza in mod distinct dreptul de acces la functiile si demnitatile publice
Franta - Declaratia Drepturilor Omului si Cetateanului (1789)
Art.1 - Oamenii se nasc si ramin liberi si egali in drepturi. Deosebirile sociale nu pot sa se intemeieze decit pe criterii impartasite de tori.
Art. 6 - Toti cetatenii, fiind egali in fata legii, au drepturi egale de acces la toate demnitatile, posturile si functiile publice, potrivit cu capacitatea lor si fara vreo alta deosebire decit aceea impusa de virtutile si talentele lor.

Germania - Legea Fundamentala (1949)
Art.3 (2) - Barbatii si femeile au drepturi egale. Statul promoveaza realizarea autentica a egalitatii in drepturi a femeilor si barbatilor si actioneaza pentru inlaturarea dezavantajelor existente.

Italia - Constitutia (1947)
Art.37 - Femeia care munceste are aceleasi drepturi si, pentru munca egala, aceeasi retributie care ii revine unui barbat. Conditiile de munca trebuie sa-i permita indeplinirea functiei sale esentiale din familie si sa asigure mamei si copilului o protectie speciala adecvata.