Alocuțiunea Președintelui Camerei Deputaților
Alocuțiunea Inițiatorului
Forumului Constituțional
Alocuțiunea Președintelui Asociației Pro Democrația
Perspective europene
Opinii exprimate în dezbateri
Constituția în România
Programul Forumului Constituțional
Componența Consiliului
Forumului Constituțional
Raportul final
Site-ul Camerei Deputaților
Propuneri ale Forumului
care se regasesc in
propunerea legislativa
de revizuire a Constitutiei
Seminarul
Parli@ments on the Net VI,
București 12-13 iunie 2003
Din 10.07.2002:
- 4234312 vizitatori
- 11265 mesaje, din care 653 retrase de moderatorul Forumului
Seminarul Parli@ments on the Net VI, București 12-13 iunie 2003

mai multe detalii despre seminar >>

Intervenție prezentată în cadrul workshop-ului "How the Internet can influence the political drafting of laws"

Versiunile PDF română | english

FORUMUL CONSTITUTIONAL - PARTENERIAT AL CAMEREI DEPUTATILOR CU SOCIETATEA CIVILA REFERITOR LA REVIZUIREA CONSTITUTIEI

Ne aflam intr-o perioada de efervescenta politica pe plan european si nu numai; Romania, ca stat european si viitor membru al familiei tarilor cu indelungata traditie democratica, se aliniaza la recomandarile Consiliului European de adoptare a procedurilor avansate de democratie participativa.

~ premise ~

In Romania, la 11 ani de la adoptarea actualei Constitutii prin referendum, s-a facut simtita necesitatea revizuirii ei in spirit modern si european, in vederea remodelarii institutionale si a restructurarii vietii politice romanesti.

Doua importante cerinte au stat la baza acestui demers al intregii societati romanesti : obiectivele politice fundamentale de integrare europeana pentru care cetatenii Romaniei au optat, alaturi de faptul ca, atit cetatenii cit si institutiile publice sau de utilitate publica au avut ocazia sa constate ca exista domenii constitutionale incomplet formulate sau ca unele solutii constitutionale nu mai corespund prezentului si viitorului societatii romanesti.

Parlamentul Romaniei a infiintat, in acest sens, o Comisie speciala alcatuita din reprezentanti ai tuturor partidelor , insarcinata cu elaborarea Proiectului de Lege pentru revizuirea Constitutiei. Acest subiect, insa, avea o imsemnatate politica prea mare pentru a ramine doar in dezbaterea mediului politic, in general, si a partidelor politice, in special.

~ conceptul Forumului ~

Astfel, a aparut ideea , concretizata prin Hotarirea Camerei Deputatilor nr.12/28.05.2002, de a constitui Forumul Constitutional sub egida Camerei Deputatilor si in parteneriat cu societatea civila, ca structura institutionalizata de dialog si dezbatere a temelor referitoare la revizuirea Constitutiei.

Conceput ca un for de dezbatere cu amploare nationala, Forumul Constitutional a reprezentat atit materializarea conceptului de democratie participativa cit si o premiera in Romania inspirata de practicile europene de consultare a cetatenilor in legatura cu deciziile politice fundamentale .

Asa cum releva si initatorul Forumului Constitutional, " Nici una din Constitutiile anterioare ale Romaniei nu s-a bazat pe o maxima deschidere democratica in dezbaterea si adoptarea textului constitutional, nici macar Constitutia din 1991 chiar daca a fost adoptata prin referendum national. Primele Constitutii au fost adoptate in conditii in care fie exista votul censitar, fie discriminare referitoare la drepturile politice, fie un regim totalitar......Astazi, toti cetatenii Romaniei au capacitatea si dreptul de a-si exprima convingerile si interesele politice , ceea ce face necesara si pretioasa participarea lor la dezbaterile despre revizuirea Constitutiei, ca act si fapt de maturitate democratica". Ceea ce denota ca, chiar daca textul constitutional in vigoare stabileste doar referendumul ca forma de participare a cetatenilor, organizatorii Forumului Constitutional considera esentiala participarea cetatenilor si la dezbaterea solutiilor de revizuire.

~ desfasurare ~

Pe perioada iulie - octombrie 2002, Forumul Constitutional a cuprins pe linga Conferinta Inaugurala, si sesiuni de lucru in principalele orase al Romaniei (Cluj, Timisoara, Iasi, Craiova), work-shop-uri pentru componentele societatii civile, ateliere cu subiecte specializate pe domenii de legiferare, alte programe de consultare prin mijloace scrise; publicul a fost informat prin intermediul afisului si logo-ului personalizat; au participat si au luat cuvintul reprezentanti ai ong-urilor, personalitati ale mediilor academice, mass-media, analisti politici, toate dezbaterile bucurindu-se de o foarte buna reflectare in presa. La final, a fost redactat Raportul Forumului Constitutional - sinteza opiniilor societatii civile referitoare la temele de revizuire a Constitutiei, Raport care a fost facut public si pus la dispozitia tuturor institutiilor statului.

~ forum electronic ~

Dar elementul de noutate prin care s-a manifestat Forumul Constitutional a constat in introducerea dimensiunii electronice ca posibilitate si instrument de exprimare a opiniilor cetatenilor. Site-ul www.forumconstitutional.ro impreuna cu forumul on-line pentru discutii au oferit un cadru nou, atractiv si actual raspunzind cerintelor moderne de comunicare; practic, numarul de persoane care au ales conexiunea electronica drept modalitate de exprimare si participare la dezbateri a intrecut cu mult pe cel ale caror preferinte s-au indreptat catre forma scrisa de transmitere a opiniilor referitoare la revizuirea Constitutiei (peste 40000 vizitatori pe site si peste 20000 raspunsuri prin posta).

~ rezultate ~

Succesul Forumului Constitutional are, cu adevarat, o tripla semnificatie: interesul opiniei publice romanesti de a fi informata si de a lua parte la `viata cetatii` prin posibilitatea participarii unui numar cit mai mare de cetateni la dezbaterile privind chestiunile de interes civic si politic - ceea ce a facut ca sa se vorbeasca despre asa-numita "democratie electronica" -, imbunatatirea perceptiei publice a legislativului prin deschiderea catre cetateni, flexibilitatea si adaptabilitatea acestuia la tehnicile moderne de comunicare si, nu in ultimul rind, faptul ca mai mult de jumatate din propunerile inaintate de catre cetateni pentru revizuirea Constitutiei au fost cuprinse in Proiectul de Lege elaborat de Comisia parlamentara .

Ca o continuare la aceste rezultate, se are in vedere permanentizarea parteneriatului dintre Camera Deputatilor si societatea civila sub forma dialogului pe o arie cit mai larga vizind domenii care tin atit politica interna cit si de acquis-ul comunitar.

Amelia MURSEZ, consilier Camera Deputatilor
Coordonator executiv al Forumului Constitutional
13 iunie 2003