Alocuțiunea Președintelui Camerei Deputaților
Alocuțiunea Inițiatorului
Forumului Constituțional
Alocuțiunea Președintelui Asociației Pro Democrația
Perspective europene
Opinii exprimate în dezbateri
Constituția în România
Programul Forumului Constituțional
Componența Consiliului
Forumului Constituțional
Raportul final
Site-ul Camerei Deputaților
Propuneri ale Forumului
care se regasesc in
propunerea legislativa
de revizuire a Constitutiei
Seminarul
Parli@ments on the Net VI,
București 12-13 iunie 2003
Din 10.07.2002:
- 4234313 vizitatori
- 11265 mesaje, din care 653 retrase de moderatorul Forumului
Alocuțiunea Inițiatorului Forumului Constituțional

Stimat auditoriu,

Sunt onorat și mândru să mă aflu astăzi în fața Dvs.

Onorat de prezența Dvs. și interesul manifestat pentru temele adunate sub egida Forumului Constituțional. Și mândru pentru că acest subiect a reușit să adune în jurul său personalități și organizații cu opinii diverse. Astfel se demonstrează că spiritul de analiză și ideile, dorința de implicare sunt vii și active, oricât de fierbinți sunt vremea și vremurile.

Constituția unei țări reprezintă cel mai important act politic și juridic care stabilește drepturile și îndatoririle cetățenilor în relațiile cu statul, precum și funcțiile, atribuțiile și responsabilitățile și relațiile pentru și între puterile publice. Constituția reprezintă, în fond, temelia unui stat de drept, a unui stat democratic.

Secolul în care am intrat și obiectivele politice fundamentale de integrare pe care cetățenii României le-au ales, ne îndreptățesc să dezbatem, așa cum o facem de o bună vreme, posibilitățile de revizuire a Constituției. În decursul celor 10 ani de la adoptarea prin referendum a Constituției, aproape toți cetățenii și toate instituțiile publice sau de utilitate publică au avut ocazia să constate faptul că sunt domenii constituționale incomplet definite sau că unele soluții constituționale nu mai corespund prezentului și viitorului societății românești.

Desigur, Președintele țării, parlamentarii și Guvernul României, ca responsabili desemnați de însuși textul constituțional să se implice în revizuirea Constituției au propus opiniei publice diferite forme de revizuire, au deschis dezbaterea publică și au început deja negocierile pe această temă. Nu putem ignora însă un aspect foarte important, fundamental chiar: participarea cetățenilor și a societății civile la dezbatere.

Aș releva un aspect foarte important: nici una din Constituțiile anterioare ale României nu s-a bazat pe o maximă deschidere democratică în dezbaterea și adoptarea textului fundamental, nici măcar Constituția din 1991, chiar dacă a fost adoptată prin referendum. Primele Constituții au fost adoptate în condițiile în care exista fie votul censitar, aleșii reprezentând voința cetățenilor români deținători de patrimonii personale, fie excluderea de la decizia politică a femeilor sau în condiții de dictatură. Iată cum putem spune că prima Constituție cu adevărat democratică, cel puțin la nivelul capacității politice electorale, este Constituția în vigoare. Condițiile concrete post-revoluționare au impus o relativă grabă în elaborarea, dezbaterea și adoptarea Constituției noastre. Cazul particular al României, de îndepărtare a dictaturii și a regimului comunist prin revoluție, a obligat primul Parlament liber ales să se constituie în Adunare Constituantă și să elaboreze un text constituțional modern și adaptat realității.

Astăzi suntem însă într-o situație mult mai stabilă, obiectivele strategice sunt clar definite și suntem pregătiți să dezbatem și să adoptăm cele mai bune soluții constituționale.

Astăzi, nici o discriminare referitoare la drepturile politice nu mai este în vigoare și toți cetățenii României au capacitatea și dreptul de a-și exprima convingerile și interesele politice.

Iată de ce este atît de necesară și prețioasă participarea cetățenilor și a societății civile la dezbaterile referitoare la revizuirea Constituției, ca act și fapt de maturitate democratică. Ca urmare a convingerilor ce decurg din acest raționament și această realitate, am avut inițiativa, confirmată prin Hotărârea Camerei Deputaților, de a înființa Forumul Constituțional, ca formă instituționalizată de dialog cu cetățenii României și cu societatea civilă românească pe temele de revizuire constituțională.

Chiar dacă textul constituțional în vigoare stabilește doar referendumul ca formă de participare a cetățenilor, noi considerăm esențială participarea cetățenilor și la dezbaterea soluțiilor de revizuire. Ne exprimăm convingerea că parlamentarii români vor lua în considerare preocupările și soluțiile exprimate de societatea civilă la adoptarea textelor finale de revizuire constituțională, cel puțin a acelora care întrunesc o largă susținere. Forumul Constituțional este cel mai potrivit cadru care primește cu cea mai mare deschidere toate propunerile, din orice parte ar veni ele. Noi considerăm ca fiind legitimă și necesară participarea tuturor la "scrierea" Constituției.

"Considerăm omul care nu are interes în problemele statului nu atât dăunător cât inutil; deși doar câțiva sunt cei care pot genera politici suntem toți în stare să le judecăm. Nu privim discuțiile ca pe o piedică în calea acțiunii politice ci ca pe o premiză indispensabilă pentru a acționa cu înțelepciune" - oricât de șocant pare, acest text care exprimă o realitate și astăzi a fost spus cu peste 2 700 de ani în urma de Pericle. Și cred că descrie foarte bine cât de importante sunt aceste căutări comune.

Rezultatul dezbaterilor și al participărilor la lucrările Forumului Constituțional va constitui Documentul final pe care îl vom pune la dispoziția Parlamentului, a Președintelui României, a Guvernului și a opiniei publice.

Ca să mă păstrez în nota "antică" am să închei cu un alt citat, de astă dată din Aristotel: "Scopul nostru este acela de a considera ce formă de comunitate politică este cea mai bună pentru cei care astfel pot realiza o viață ideală. Trebuie deci să examinăm nu numai aceasta ci și alte constituții ale unor state bine-guvernate și orice formă teoretică apreciată și stimată astfel încât ceea ce este bun și util să fie adus la lumină." Cu speranța și credința că realizarea unei vieți mai bune, cât mai aproape de ideal este principalul motor și motiv al acestor dezbateri urez succes lucrărilor Forumului Constituțional!

Bogdan Niculescu - Duvăz

10 iulie 2002